Assalamualaikum dan selamat Hari Raya Aidiladha. Syukur kerana kita dipanjangkan usia, dikurniakan kesihatan dan dapat sama-sama kita merayakannya.
Syukur juga kerana saudara kita yang berada di Tanah Suci berada dalam keadaan selamat. Syukur Alhamdullillah.
Ni nak cerita tentang beza sambutan hari raya Aidilfitri dan hari Raya Aidiladha.
Di Sarawak terdapat perbezaan yang ketara.
Tahun ini kami di RTM Kuching korbankan seekor lembu. Kami kongsi dan seekor disumbangkan oleh seorang YB.
Syukur ada juga YB nak tambah lembu korban kami tahun ini. Dan terima kasih kepada BAKTI yang berusaha membolehkan aktiviti itu dijalankan.
Tengoklah wajah-wajah ceria kami membuat persediaan: mengupas bawang, hiris halia, lengkuas dan dah siap sedia nak masak. Tetapi kami mulai risau apabila lembu yang kami nanti tidak juga sampai hingga jam 9 pagi. Bagaimanapun akhirnya datang juga.
Untuk memudahkan urusan, kami wanita memasak dan yang lelaki terlibat dengan kerja-kerja penyembelihan.
Beberapa menu kami sediakan. Nasi putih, lauknya pula ialah sayur nangka masak lemak, sambal 'asam embang', sambal tumis kulit asam embang, goreng ikan terubuk masim dan tentunya daging korban kami masak kari dan sup.
Kami datang awal, jadual pemyembelihan jam 8 pagi, tetapi mungkin disebabkan banyak tempat persinggahan, maka lembu pertama datang kira-kira jam 9 pagi - dah lambat sebenarnya kerana hari dah panas terik. Tetapi nak buat macam mana, urusan tu dibuat di kawasan redup, jadi taklah terasa panas sangat.
Badannya sedarhana saja tetapi comel.
Pastinya dia bersyukur kerana dia menjadi korban bersama-sama rakan-rakan yang terpilih sempena Aidiladha.
Sebab itu ketika hendak disembelih, 'dia' seolah-olah redha.
Ketika kakitnya diikat, dia tak melawan, demikian juga ketika disembelih. Subhanallah.
Selesai disembelih, dagingnya dilapah dan sebahagiannya dibuat lauk untuk makan tengahari.
Saya, Hajah Maria dan Hajah Hasnah sibuk memasak kari. Tentang masak, saya taklah pandai sangat, tetapi kalau tolong kacau, bolehlah tahan. Tak percaya tanya mereka yang makan hari tu, sampai 'licin' periuk.
Daging korban diagihkan kepada kakitangan serta mereka yang layak menerimanya.
Paling seronok ialah bila kami sama-sama bergotong royong membuat persiapan memasak, kemudian menumis ramuan, memasak dan akhir sekali MAKAN.
Sabtu, 28 November 2009
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar